Във финансово отношение 2019-та ще бъде запомнена като успешна година.

...
 Във финансово отношение 2019-та ще бъде запомнена като успешна година.
Коментари Харесай

Община Варна остава финансово стабилна и с висок кредитен рейтинг


 

Във финансово отношение 2019-та ще бъде запомнена като сполучлива година. Реалният размер на получените доходи към края на годината е близо 402 млн. лв., с 15 млн. лв. повече по отношение на миналата година. Осигурени са разноски за всички посоки по бюджета, без общината да има просрочени отговорности.  

 

Собствените доходи са в размер на над 152 млн. лв.. От тях данъчните доходи   са близо 88,5 млн. лв., със 7,2 млн. лв. повече по отношение на в началото плануваните. Този растеж се дължи главно на постъпленията от данъка за придобиване на имущество по дарения и възмезден метод, който се е нараснал с близо 5,4 млн. лв..  

 

В структурата на доклада на разноските максимален дял заема функционалност " Образование " - 38 %, следвана от функционалност " Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и запазване на околната среда " - 31 %.  

 

Реализираната финансова стратегия е в размер на 152,5 млн. лв., като 63 млн. лв. от средствата са обезпечени по оперативни стратегии и планове.   Най-крупният обект от програмата е построяването на бул. " Васил Левски “, в сектора от ул. " Подвис “ до ул. " Девня “, което възлиза на 52,5 млн. лв..  

 

Над 9 млн. лв. са вложени   в ново строителство и поправки в детски градини и учебни заведения, в това число в площадки за спорт и игра. За главен ремонт на уличната мрежа на територията на общината са отишли 8,7 млн. лв.. За построяването на спортни комплекси в ж.к. " Владислав Варненчик “, на ул. " Студентска “ и кв. " Виница “ са изразходвани над 2,8 млн. лв.. Разходите за главния ремонт на стадион " Спартак “ надвишават 1,5 млн. лв..  

 

И през 2019 година община Варна резервира високия си кредитен рейтинг. Той остава BBB със постоянна вероятност и е еднакъв на този на страната. Прогнозата е, че Варна ще продължи да демонстрира постоянни финансови резултати и добра платежоспособност в кратковременен и средносрочен проект.  

 

Годишният финансов доклад на бюджета на община Варна за 2019 година е одитиран и удостоверен от Сметната палата. Според проверяващата институция не са установени нарушавания, неспазване на законите и дефекти във вътрешния надзор. Община Варна е спазила и изпълнила всички индикатори, гарантиращи финансова непоклатимост и резистентност на общинските финанси при гласност и бистрота на дейностите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР